Головна » 2011 » Жовтень » 29

Платон. Життєвий шлях та вчення про ейдоси.


- +


Життєвий шлях Платона Справжнє ім’я милителя – Арістокл (427 – 347 р. до н.е.). Платон (в перекладі — широкоплечий). Батьки: Арістон і Путона. Існує легенда про народження Платона від Аполлона, одного з грецьких Богів. В середньовічній літературі його ще називають «божественним Платоном». До 20 років отримав освіту. Після чого стає учнем Сократа. У нього вчився 8 років. Після смерті Сократа подорожував по усьому відомому тоді світі. Платон був першим філософом, який систематизував усі відомі тоді вчення. Приблизно в 28-30 років він повертається в Афіни, де засновує «Платонівську» академію, яка проіснувала до 529 року. Часто подорожував на Сицилію, де пропонував ... Читати далі »


Добавил: Apolon2011




Філософія Піфагора. Піфагорійський союз.


- +


Продовжимо серію постів з історії філософії про відомого древнє грецького філософа-математика – Піфагора. Як завжди, публікація у формі конспекту. Якщо вам необхідно більше інформації рідною мовою ви завжди можете нам написати!)) Піфагор першим відкрив справжню школу зі своїми вимогами: 5років мовчати, певні заборони стосовно їжі та одягу тощо. Ця школа отримала назву «Піфагорійський союз», і в певний період часу вона навіть набула рис своєрідної держави. Школа мала свою чітку ієрархію, ступені посвяти. Піфагор поділяв живих істот на 3 види: Боги, люди і Піфагор =). Існує легенда, що у філософа було золоте стегно. Всі свої вчення піфагорійці вели міфологічною мовою. Першим з вчених запропонував геоцентричну систему (все крутиться навколо Землі) саме Піфагор. Філософ наголошував, що він чує музику тертя планет об неб ... Читати далі »


Добавил: Apolon2011




Емпедокл


- +


Емпедокл філософствував в Акраганті (Агрігенті) на березі Сицилії. Це місто, яке було одним зі значних грецьких торгових міст Сицилійського узбережжя. Точні дати народження і смерті Емпедокла невідомі. Деякі античні автори стверджують, що він прожив 60 років, інші – більше 100 років. Умовну дату «процвітання» Емпедокла деякі джерела відносять до 84ої олімпіади (приблизно 444р. до н.е.). За повідомленням Діогена Лаертського (скачати книгу можна тут), Емпедокл був знатного роду, підтримував сторону демократії, досяг високого положення в ній і твердою рукою намагався ствердити молодий в Агрігенті демократичний лад. В переказах про життя і діяльність Емпедокла багато явно фантастичних рис. Відділити правду від пізніших недостовірних повідомлень нелегко. В переказах Емпедокл постає як мудрець, як лікар і чудотворець нелюдсько ... Читати далі »


Добавил: Apolon2011




Геракліт Ефеський


- +


геракліт


На зайнятій іонійськими містами вузькій полосі землі на західному узбережжі Малої Азії, окрім Мілета, в якому виникла грецька натурфілософія (Мілетська школа) виділилось також місто Ефес – батьківщина філософа Геракліта. Вчення Геракліта – не лише один зі зразків древньогрецької філософії, а й також чудовий зразок давньогрецької діалектики. Геракліт народився приблизно в середині 40-ч років VI ст. до н.е., помер у 480 р. до н.е. Зріла частина життя Геракліта відноситься до часу ,коли ... Читати далі »


Добавил: Apolon2011




Вчення Парменіда про буття.


- +





Вчення Парменіда про буття Парменід народився в Елеї. Його «акме» припадає на V ст... до н.е. Він є автором філософської поеми «Про природу» (від грецького «Пері Фюзіз»). Там розповідається про зустріч філософа з богинею Гіхе (боги ... Читати далі »


Добавил: Apolon2011




Філософія Ксенофана.


- +


Філософія Ксенофана Місто Елея з’явилось на пдн. Італії в VI столітті до н.е. Там з’явилось багато мудреців, що0  сформували Елейську школу. Не розглядались питання про першоначала, почались філософські  диспути. Один з відомих мислителів – Ксенофан, походив з Малої Азії, багато подорожував. Його «акме» (з  грецької «розквіт») відбулось в Елеї. Він вважав, що сонце на вечір згорає, а вранці з’являється нове, і  в кожному регіоні – своє сонце. Ксенофан першим з європейських філософів засуджував  антропоморфізм, вважав, що Богів немає. Антропоморфізм – наділення предмету людськими рисами. «Якби коні мали Богів, вони були б схожі на коней» ... Читати далі »


Добавил: Apolon2011




Анаксимандр і Анаксімен – найяскравіші представники Мілетської школи філософії.


- +


Анаксимандр і Анаксімен по праву вважаються найяскравішими представниками Мілетської школи філософії, 
першої філософської школи у Греції, засновником якої був Фалес. Розпочнемо з Анаксимандра, який за твердженням Діогена Лаертського винайшов гномон – прилад, що вказує на сонцестояння та рівнодення, змайстрував сонячний годинник, першим намалював контури Землі і моря, а також змайстрував небесний глобус. Філософ вважав першоначалом «безкінечне» (апейрон) – із нього виділяється тепле і холодне, далі – вогняна оболонка Землі і повітря. Текуче ... Читати далі »


Добавил: Apolon2011




Фалес із Мілета


- +


Фалес (за спільним твердженням Геродота та Демокріта) – був сином Ексамія та Клеобуліни з роду Фелідів. Він був одним із семи мудреців, про яких написано тут. Цей факт підтверджує Платон, один з найвизначніших мислителів античності. Фалес отримав звання мудреця першим (за словами Деметрія Фалерського «Перелік архонтів»). Більшість вчених вважає, що Фалес – корінний житель Мілету, до того ж знатного роду, хоча Діоген Лаертський у свої й праці заявляє, що філософ прибув у Мілет разом із Нелеєм, якого вигнали з Фінікії, а отже й Фалес, ймовірно, уродженець тих країв. Відійшовши від державних справ, якими вочевидь займався у Мілеті, Фалес звертається до споглядання природи, стає першим ... Читати далі »


Добавил: Apolon2011